ALES Nedir

  • ALES Nedir?

ÖSYM tarafından düzenlenen ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak adlandırılıyor.
Bu sınava katılan kişilerin amacı Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına atanmak oluyor. Üniversite veya yükseköğretim kurumlarında okutman, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, çevirici, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı gibi alanlarda görev yapmak isteyenler bu kadrolara yapılacak olan atamalar için ALES sınavına giriyor.

 

  • ALES NEDİR Kimler Girebilir?

ALES sınavlarının açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavıdır. Ve yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman çevirisi ve eğitim öğretim planlamasını kadrolarında görev almak isteyen herkes için ALES sınavı zorunlu tutulmaktadır.

ALES sınavına girebilmek için:

  • 4 yıllık üniversite son sınıf öğrencisi olmak
  • Bir lisan programından(4 yıllık üniversite) mezun olmak,
  • Yurt dışında lisans programını bitirenler ve denklik belgesi almış olanlar ales sınavına girebiliyor.

  • ALES NEDİR Genel Bilgiler?

ALES sınavı Ösym tarafından yapılıyor. Ve yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen öğrencilere yönelik olarak düzenleniyor.
Eğer 4 yıllık lisans mezunuysanız ya da lisans son sınıf öğrencisiyseniz bu sınava katılabilirsiniz.

 

Yüksek lisans sürecinde size iki farklı aşama sunuluyor.

  • Yüksek lisansınızı tezli olarak yapmak istiyorsanız ALES'ten en az 55 puan almanız gerekiyor.
  • lisans programından sonra doğrudan doktora eğitimine başvurmak istiyorsanız en az 80 ALES puanı alıyor olmanız isteniyor.

Bir kez girdiğiniz ALES sınavından aldığınız puan 5 yıl boyuna geçerli oluyor. ALES sınavına birden çok girdiyseniz almış olduğunuz en yüksek puan geçerli oluyor.

 

  • ALES NEDİR Kaç Puan Almak Gerekir?

ALES sınavı, belirli bir birikime sahip olmayı gerektiriyor. Üniversitelerde akademisyen, öğretim görevlisi, eğitmen gibi kadrolara atanmak isteyen kişilerin girdiği sınav ALES nedir sorularına cevap veriyor. ALES sınavından alınacak olan puan ise yükseköğretim kurumlarına atanabilmek için gerekli oluyor. Her yükseköğretim kurumunun belirli bir puan kontenjanı bulunuyor ve adaylar bu kontenjana uygun puan aldıklarında bu kurumlara atamaları yapılıyor.

Eğer başvurulan programlar lisansüstü programlarsa bu ALES puanının en az 55 olması gerekiyor. Her kurum kendi bünyesinde bir puan koşulu uyguluyor ancak en düşük puanlama her zaman önemli bir kriter olarak alınıyor. Yine lisans diploması ile doktora ya da sanatta yeterlilik programına başvuru yapmak isteyen adaylar için belirlenmiş olan en düşük ALES puanı 80 olarak belirleniyor.