YDT'ye nasıl hazırlanılır?

YABANCI DİL TESTİ (YKS-DİL, YDT) HAZIRLIK SÜRECİ

YDT soruları, yeni nesil sınav sisteminde TYT'deki soru değerleriyle birbirine yakındır. Yani TYT'de  düşük bir puan almak yüksek bir İngilizce puanı elde edilse bile düşük bir dil puanı almaya sebep olur. Bu yüzden iki sınavın da birbirine bağlılığı oldukça önemlidir. Bundan dolayıdır ki aday, TYT ve YDT hazırlığını bir arada yürütmeli, birinden birine ağırlık vererek çalışmamalıdır. İyi bir dil bölümüne gidebilmek için de TYT puanını olabildiğince yüksek tutmak gereklidir. YDT'ye erken ve bilinçli hazırlanmak bu süreçte en önemli anahtar iki kelimedir. YDT'ye hazırlık süresinde TYT bazındaki derslerden konu eksikleri kapatılıp çokça yeni nesil ve çıkmış soru çözmek adayın başarısını arttırır. Soru çözerken süreyle yarışıldığının da unutulmaması gerekir. Aday, MEB tarafından yayımlanan örnek sorulara ve çıkmış sorulara ağırlık vererek çalışmal; en önemlisi soru çözümlerine vakit ayırmalıdır. Yanlış yapılan ve boş bırakılan sorular doğru analiz edilmeli, yanlış yapılan soruların doğrusu incelendikten sonra tekrar çözülmelidir. Yanlış yapılan soruların neden yanlış yapıldığı irdelenmedikçe aday olduğu yerde sayar ve ilerleme gösteremez.

YDT sürecinin ilk adımı diğer sınavlarda da olduğu gibi istekli, hevesli ve motive olmakla başlar. Bireyin kendine hedef koyması gerekir. Bilinir ki hedefsiz yola koyulmak sonuç getirmez. Sonraki adım ise adayın kendi düzeyine uygun kaynaklarla çalışmaya başlamasıdır. YDT'de başarılı olmak için hazırlanılan dile ders niteliğinde bakmamak, o dili hayatın devamlı olarak içinde tutmak gerekir. Müfredatta gelecek olan konuların anahtar kelimelerini gün içinde tekrar etmek, görülebilir yerlere yazmak bilgiyi canlı tutmaya yarar. Gruplandırarak çalışmak, bilginin karmaşık bir hal almasının önüne geçer ve öğrenmeyi kolaylaştırır. YDT'ye çalışırken yazılı ve basılı materyaller kullanmak dikkat çekiciliği arttırır. Dil öğretmenlerinin önerilerine göre kelime defteri veya kısa bilgiler için şahsi bir defter tutmak da öğrenmeye yardımcı olur. Renkli kalemler, not kağıtları ve desenli yapışkanlar algıda ayırt ediciliği arttırır.

 YDT hazırlığında teknolojiden de faydalanmak gerekir. Uygulamalar, oyunlar YDT'ye hazırlık sürecini keyifli bir hale getirebilir. Bu süreçte sanattan faydalanmak da dile yatkınlığı arttırır. O dile dair müzik dinlemek, haber metinlerini incelemek, medyayı takip etmek gerekir. YDT sürecinde doğru kaynakları ve kanalları kullanmak da sürece olumlu yönde katkıyı arttırır. Çok okumak ve sözlükten yararlanmak önemlidir.

YDT hazırlığında soru çözmeye vakit ayrıldığı gibi yanlış yapılan veya boş bırakılan soruların çözümlerine de vakit ayrılması gerekir. Doğru dönüt, her zaman yanlış öğrenmenin de önüne geçer.