KPSS-A Grubu Alan Sınavları; Hukuk fakültesi, Siyasi Bilgiler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi mezunu adaylarının devlet memuru olarak istihdam edilmesi adına ÖSYM tarafından sınavdır.
KPSS-A Grubu Alan Sınavları yoluyla atanmak için 657 sayılı devlet memurları kanunu 40. maddede A grubu alımlar için 35 yaşını doldurmamış olma hükmü ile alımlarda yaş üst sınırı getirilmiş, yine ilgili madde gereğince memur alımlarında alt yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir.
KPSS-A Grubu Alan Sınavları her yıl gerçekleştirilmekte ve sınav puanının geçerlilik süresi 2 yıldır. Adaylar, KPSS Lisans Genel Kültür-Genel Yetenek ve A Grubu Alan Bilgisi Oturumları'na başvurmak zorundadır. Aday, 3 oturumdan alanına göre olana girer. Şansını daha çok artırmak isteyen adaylar oturumların hepsine de girebilir. Her bir oturumdaki alanda adaylara 50 dakikada cevaplamaları için 40 soru sorulur. Yalnızca İstatistik alanı adaylarına 60 dakika süre verilir.
KPSS-A Grubu Alan Sınavları Genel Yetenek ve Kültür Testi cumartesi sabah yapılır. Adaylara 130 dakikada Genel Yetenek Testi'nde Türkçe ve Matematik testlerinden oluşan 60, Genel Kültür Testi'nde Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık Bilgisi ve Güncel Bilgiler testinden oluşan 60 soru sorulur. Bu oturuma tüm adaylar girmek zorundadır.
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) alım türüne göre toplam 48 tür puan çeşidinden oluşur. Adaylar, KPSS P12 VE P13 puanıyla A Grubu mesleklere atanır. (Bazen kurumlar KPSS 47, 48 puan türünü de isteyebilir.) Adayın hangi puanı yüksekse o puan türünden başvuru yapması da kendi lehine olacaktır. KPSS-A Grubu Alan Sınavları puanlarını alan adaylar, bu aşamadan sonra kurumların açacakları sınavları bekler. KPSS B grubunda da olduğu gibi burada da merkezi bir atama yapılmaz, kurumlar da kendi sınavlarını yapar. Aday, KPSS puanı ve kurumun yaptığı sınavdan aldığı puanın toplamıyla başvuruda bulunur. Kurum, kendine ait sınavını yazılı ve sözlü ya da sadece sözlü (mülakat) şeklinde de yapabilir. Kurumlar sınavlarını ÖSYM veya üniversiteler aracılığıyla yapabilir bunu yaparken de tüm fakülte mezunlarına veya bölüm belirterek ilana çıkabilir. Yine bazı kurumlar KPSS puanı istemeden kendi sınavlarından alınan puana göre de alım yapabilir. Örneğin; Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavı, Adli Yargı Hakimliği Sınavı, İdari Yargı Hakimliği Sınavı, Kaymakam Adaylığı Sınavı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Uzman Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı Aday Meslek Memurluğu, Banka Müfettiş Yardımcılıkları, Banka Uzman Yardımcılıkları, PTT Uzman Yardımcılığı gibi. Adayın bu aşamayı doğru takip etmesi oldukça önemlidir.