TUS PUAN HESAPLAMA (Tıpta Uzmanlık Sınavı)



TUS nedir?
Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversitelerin tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların seçme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yürütülmektedir. ÖSYM, bu adayların değerlendirmesini sağlamak amacıyla yılda iki kez kısa adı TUS olan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavlarını düzenlemektedir.

TUS testleri kaç sorudan oluşur ve cevaplama süresi nedir?
Temel Tıp Bilimleri Testi, 120 çoktan seçmeli sorudan oluşacaktır. Sınav sabah 09.30'da uygulanacak ve 150 dakika sürecektir. Öğleden sonra 14.30'da başlayacak olan Klinik Tıp Bilimleri Testi ise 120 çoktan seçmeli sorudan oluşacak ve testin cevaplama süresi 150 dakika olacaktır

Netler nasıl hesaplanıyor?
Her bir test bölümünden yapmış olduğunuz netler kullanılarak TUS puanları oluşturulmaktadır. Her bir test bölümündeki net sayısı, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 1/4'ünün çıkarılmasıyla elde edilmektedir.

Hesaplama aracıyla hangi türdeki TUS puanlarını hesaplayabilirim?
Tıp fakültesi mezunu adaylar için Ağırlıklı Klinik Tıp Bilimleri (K), Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri (T) ve sözleşmeli aile hekimleri için Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Başvuru Puanı (A) hesaplanmaktadır. Tıp dışı meslek mensubu adaylar için ise Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri Puanı (T) hesaplanmaktadır.

TUS puanı nasıl hesaplanır?
Adayların testlerden yapmış olduğu net sayıları ve özel formüller kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak puanlar hesaplanmaktadır.

Tercih yapabilmek için en az kaç puan almak gerekir?
Sınav sonuçları ÖSYM tarafından internet aracılığıyla ilan edildikten sonra K veya T'den 45 ve üzeri alan adaylar internet üzerinden tercih bildiriminde bulunabileceklerdir.