MSÜ nedir?

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ (MSÜ) NEDİR?

 

MSÜ NEDİR?

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavı, tamamıyla lise son sınıf ve mezun öğrencilerinin katılım gösterebildiği; önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerinde eğitim verecek olan ve subay ihtiyacını karşılayan öğretim kurumu boşluğunu doldurmak amacıyla ÖSYM tarafından koordine edilen bir sınavdır.

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavından geçer bir not alan adaylar, YKS (TYT, AYT) olarak adlandırılan üniversite sınavından da yeterli puanı almaları halinde harp okulları için mülakatlara girmeye hak kazanabilirler.

 

MSÜ NEDİR, NE ZAMAN YAPILIR?

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı YKS'den birkaç ay önce (genellikle mart) sabah oturumuyla yapılır. Sınava giriş belgeleri ortalama bir hafta önce ÖSYM'nin adresinden yayımlanır ve adaylar bu belge ve kimlikleri ile sınava girebilir.

 

MSÜ NEDİR, KAÇ SORU VARDIR?

MSÜ sınavı 135 dakikadır. MSÜ sınavı beş seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşan bir testtir. Test, tek kitapçık halinde adaylara verilir.

 

MSÜ HANGİ KONUDAN KAÇ SORU VARDIR?

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavında Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler testi içerisinde yer alan Tarih 5 soru, Coğrafya 5 soru, Felsefe 5 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe soruları 5 soru, Temel Matematik 40 soru, Fen Bilimleri testi içerisinde yer alana Fizik 7 soru, Kimya 7 soru, Biyoloji 6 sorudan oluşur.

MSÜ'ye başvuran adayların Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları 2'nci Seçim Aşamalarına katılabilmeleri için ayrıca o yıl yapılacak olan YKS için başvuru yapmaları ve Harp Okulları için YKS'nin 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ile YKS'nin 2. oturumu olan Alan Yeterlilik Testlerine (AYT); Astsubay Meslek Yüksekokulları için ise sadece YKS'nin 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmeleri gerekmektedir.

 

MSÜ NEDİR, KİMLER GİREBİLİR?


MSÜ sınavlarına girebilmek için MİLLİ Savunma Bakanlığı adaylar için bazı kurallar arıyor. Öncelik şart olarak tüm adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. Bu sınava giriş için bir de yaş şartı bulunuyor. Gün ve aya bakılmaksızın Harp okullarına girebilmek için en fazla 20 yaşında olma zorunluluğu veriliyor. Astsubay meslek yüksekokulları için giriş yaşı olarak en fazla 21 yaş şartı aranıyor.

MSÜ sınavlarında bayan ve erkekler için bazı koşullar bulunuyor. Bayanlar için sadece Harp okullarına girme hakkı veriliyor. Ve bunun için en fazla 20 yaş şartı aranıyor.

MSÜ sınavına başvuru yapmak isteyen her adayın bu sınav başvuru öncesinde mutlaka ÖSYM tarafından yapılan ölçme ve yerleştirme sınavına girmiş olmak ve bu sınavdan Milli Savunma Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu taban puanı almış olmak gerekiyor.