Zaman Yönetimi, Kontrolü

SINAVLARA HAZIRLIK SÜRECİNDE ZAMAN YÖNETİMİNİN ÖNEMİ

Zaman yönetimi deyince akla ilk gelen şey hızlı okuma ve hızlı öğrenme becerilerini bilmek ve sınav esnasında bunları uygulamaktır. Unutulmamalıdır ki zaman yönetimi belli bir birikime dayalıdır. Özellikle bireyin kitap okumaya ayırdığı zaman yüksekse doğru orantı kurmak kaçınılmazdır. Zaman kavramı hayatımızın hemen hemen her alanındayken kısıtlı olan bu aralığa pek çok işi sıkıştırmak ve olumlu sonuç da yakalamaya çalışmak bireyde başarısızlık durumu  oluşturabilir. Bu yüzden planlı olmak, plan ve program yapmak, her zaman bir B planı kenarda tutmak zaman yönetimi konusunda bireye yardımcı olur.

Zaman yönetimi kontrollü sağlamak için sınav kaygısını azaltmak öncelikli kıstastır, stresin en büyük kaynağı sınava iyi hazırlanmamış olmaktır. Stres de sınav esnasında ciddi sorunlarla adayın karşısına gelebilmektedir. Konuyu bilen öğrencinin kaygı oranı düşecek ve kendine güveni artacaktır. Bireyin bildiklerinden yola çıkarak sınava başlaması süre akışını kolaylaştırır. Sorularda basitten  karmaşığa, kolaydan zora doğru diziliş her zaman, her yerde bireyi rahatlatabilecek bir sıralama arz eder. Kolaydan başlamak hem motivasyon tasarrufu sağlar hem de zaman kontrolünü ve başarıyı olumlu yönde etkiler. Bu sürede odaklanmak da başarıyı arttırır ancak bu odaklanma sürenin bile farkına varmamak şeklinde olmamalıdır. Zor soruyla karşılaşıldığında buna takılıp kalmadan diğer sorulara devam etmek, en son bu zor sorulara dönmek sınav esnasında zaman kontrolünü olumlu yönde etkiler. Soruyu yanlış işaretlemek ve zamanı yitirmek yerine zor soruyu sona bırakmak her zaman öğrenciye diğerine göre olumlu dönüş sağlar. Sınav esnasında fiziksel durum da oldukça önemlidir. Oturulan yerde birkaç saniyelik zihinsel gevşeme, fiziksel hareketler, bir süre  dinlenip sorulara tekrar devam etmek sağlıklı bir sınav süreci geçirmeye yardımcı olur.

Zaman yönetimi konusunda bir sınava hazırlanırken her zaman, çalışma zamanlarını gösteren bireye göre hazırlanmış doğru bir zaman kütüğü oluşturmak, günlük ve haftalık çalışma programı ve planı yapmak, çalışırken not tutmak, işleri bölmek ve ertelememek; uyku, beslenme  ve molalarını planlamak, işaretleme ve kodlama teknikleriyle çalışmak,deneme sınavlarında süre tutmak ve bu gelişimi takip etmek, hafta bir veya iki kez deneme sınavı yapmak, strateji ve hedef belirlemek, odalanmak, odaklanmayı dağıtacak unsurlardan kurtulmak, soruları doğru okumak ve cevapları kontrol etmek, yanlış soruların çözümlerini öğrenmek ve bu soruları tekrar çözmek ciddi oranda zaman israfını azaltır, adayı hızlandırır.

Zaman yönetimi konusunda özellikle yeni nesil sınavlara doğru değişen soru stillerinde bireylerin kitap okuma becerilerinin de işin içine dahil olması gerektiği kaçınılmaz. Özellikle okuma ve anlama hızı her sınavda adayların zaman kontrolü noktasında temel belirleyicileridir. Düzenli yani her gün farklı yayınlardan, farklı soru stillerinden paragraf soruları çözmek de sınava hazırlık sürecinde okuma- anlama hızını ve beraberinde zaman kontrolünü büyük anlamda sağlar. Sınav sürecinde olan her adayın gireceği sınavın çıkmış sorularını süre tutarak çözüp kendisini test etmesi de sınav hazırlığı aşamasında önemli bir kıstastır.