LGS yerleştirmeleri nasıl yapılır?

2019 LİSELERE GEÇİŞ SINAVI (LGS) YERLEŞTİRMELERİ NASIL YAPILIR?

LGS, ortalama 1 milyon 8. Sınıf öğrencisinin eğitim öğretim yılının sonunda (haziran ayı) özellikle 8. sınıf müfredatından sorumlu olarak katıldığı ancak 6-7. sınıflara dair ön bilgi de gerektiren  90 soruluk testtir. Sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmaktadır.

LGS yerleştirmeleri için yelpaze devlet tarafından esnek ve geniş tutulmaktadır. Yani öğrencinin TEOG'daki gibi bu sınava girme zorundalığı yoktur. Yani öğrencinin hem LGS puanı hem de diploma puanı lise seçimini belirler. LGS sistemine göre yerleştirmelerde öğrencilerin yüzde 90'ı adresine yakın okullara gider. LGS sonucuna göre liseye yerleştirme okul başarı puanı ile yapılır. Öğrencilerin kalan yüzde 10'u ise proje okullarını da kapsayan bir sınav yapılarak yerleştirilir. LGS puanına göre öğrenciye 5 tercih hakkı verilir.

Yeni sistemde sınava girmek öğrencinin isteğine bağlıdır. Öğrenciler sınava girmeseler bile tercih ettikleri liseye yerleştirilir. Sınava girmek istemeyen öğrenciler evine en yakın olan 5 okuldan birini seçer. Sınava giren öğrencilerin de 5 tercih hakkı bulunur.

Puanıyla yerleşemeyen öğrenciler, yine evlerine en yakın okulu tercih eder.LGS sınavını tamamlayan öğrenciler tercih işlemlerini yaparak uygun ve istedikleri okula yerleştirilir. Belli bir puana sahip olan öğrenciler Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi gibi eğitim kurumlara tercih işlemi yapmaktadırlar. LGS sınav sonucu ile 2 tip yerleştirme yapılmaktadır. İlk olarak LGS sınavında alınan puanla liselere yerleşme işlemi yapılır. İkinci yapıda ise öğrencinin adresine göre puansız yerleştirme yapılır.

Bunlardan biri puanı yeterli olmayan öğrencilerin ikamet ettikleri adrese yakın bulunan okullara kayıt yaptırma işlemleridir. Adrese dayalı yerleştirme işlemi yapan öğrenciler sınavla öğrenci alan tercih edilebilir okullarının ekranı açılmaz; bu sistemle kayıt olacak öğrenciler 5 okul tercihinde bulunabilir.

Özel okullar ve özel kolejlere kaydolmak isteyen öğrenci için ise  adrese yakın olma şartı aranmaz.