TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) NEDİR?
Temel Yeterlilik Testi (TYT) üniversite sınavına yani YKS'ye giren adayların karşılaşacağı ve zorunlu olarak girmesi gereken ilk oturum testtir. TYT, 9. ve 10. sınıf müfredatlarından oluşan 120 soruyu içermektedir ve 135 dakika yani 2 saat 15 dakika süreye sahiptir.
Temel Yeterlilik Testi (TYT)'nde adayların çözmesi gereken Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testleri mevcuttur.
Temel Yeterlilik Testi 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler sorularını içerir. TYT sınavının genel sınava olan etkisi ise %40'tır.
Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik testlerinin birinden 0.5 net yapmış olmak gerekir. (Aynı kural AYT için de geçerlidir, çözülecek olan testlerden en az birinden 0.5 net yapılmış olmalı ki puan hesaplaması ÖSYM tarafından yapılmış olsun. )
Temel Yeterlilik Testi (TYT)'nde aday 150'den yüksek alırsa Önlisans yani 2 yıllık fakültelere girebilir. Bu da ortalama 15-20 net arası yapmak demektir.
Yine Temel Yeterlilik Testi (TYT)'nden 150'den yüksek puan almak koşulu ile adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekir. 180 puana ulaşan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere girebilir.
Aday eğer 200'den yüksek puan alırsa bu puanı bir sonraki yıl da tercihlerinde kullanabilir ve böylece tekrar TYT'ye girmek zorunda kalmaz. İkinci sene başvuru yaparken "geçen yılki TYT puanım hesaplansın" seçeneği sistemde başvuru esnasında görülür.
Yeni düzenleme ile sadece tüm (2 yıllık) Önlisans Bölümleri TYT puanı ile alım yapacak, 4 yıllık yüksekokullar, lisans bölümler AYT veya YDT puanı ile alım yapacak.