EUS Nedir

ECZACILIKTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (EUS) NEDİR?

Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS), 21 Ekim 2016 tarihli ve 29864 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre üniversitelerin Eczacılık Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayların seçme ve yerleştirme işlemleri, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülür.

Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği ile 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 2'nci ve 3'üncü maddelerindeki koşulları sağlayan eczacı olma şartı aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce dilinden Bakanlık veya YÖK tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan veya ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)'nda 100 (yüz) üzerinden en az 50 (elli) puan almış olmak ya da ÖSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren 5 (beş) yıl süre ile geçerlidir. Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında EUS'a başvuru tarihi dikkate alınır.

Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) için 03 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı Resmî Gazete yayımlanan 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7 inci maddesinin altıncı fıkrasında;  "Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir." hükmü yer almaktadır.  ÖSYM tarafından belirlenen YABANCI DİL SINAVLARI EŞDEĞERLİKLERİ Tablosu ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer almaktadır.

Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) için hâlen Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, üniversiteler ve diğer kamu kuruluşlarında görev yapmakta olan adayların, bu sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilmeleri ve uzmanlık öğrencisi kadrosuna atanmaları söz konusu olduğu takdirde,  çalışmakta oldukları kurumlardan muvafakat alıp alamayacaklarını belirlemeleri ve sınava katılma kararını buna göre vermeleri gerekir. Sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilmiş olmak, adaylara, yerleştirildikleri kadrolara atanma konusunda mevzuata uymayan bir hak vermez.