Puan Hesaplama
TYT - AYT- YKS - KPSS- LGS ya da ÖSYM'nin adayları belirli sınavlara girdikten sonra puanlar hesaplanır. Puan hesaplama kesinlikle önemli bir detaydır. Sınav sonucunun tam anlamıyla açıklanmasından önceki süreçte adaylar yaptıkları doğru ya da yanlışlara göre puanlar hesaplayabilir. Ya da hazırlık sürecinde aday puan hesaplama yaparak kapasitesini, güncel durumunu analiz ederek daha az ya da daha çok çalışmayı hedefleyebilir. Bunun için doğru bir sistem tercih edilmeli. Puan hesaplama sistemimizle, ÖSYM'nin bilinen sınavlarındaki hesaplamaları dilediğiniz doğrultuda hesaplayabilirsiniz.
TYT Puan Hesaplama, aday puanlarının 100 ile 500 aralığında hesaplamaya göre gerçekleşir. Yaklaşık 4 bölümden oluşan TYT puan hesaplama, yapılan her dört yanlışta bir doğrunun gitmesi ile gerçekleşir. Net denilen hesaplamaya da, bu doğrultuda ulaşılır. Tyt puan hesaplamasında yapılan netler, beraberindeki katsayılar ve özel formüller ile birlikte kişinin TYT ham puanını ortaya çıkarır. TYT tercih atamalarında; TYT ham puanına artı olarak okul başarı puanınız da eklenir. (OBP)
AYT Puan Hesaplama, aday puanlarının 100 ile 500 aralığında hesaplamaya göre gerçekleşir. Yapılan her dört yanlışta bir doğrunun gitmesi ile gerçekleşir. Net denilen hesaplamaya da, bu doğrultuda ulaşılır. AYT puan hesaplamasında yapılan netler, beraberindeki katsayılar ve özel formüller ile birlikte kişinin AYT ham puanını ortaya çıkarır. AYT tercih atamalarında sonuç puanına; TYT Ham Puanı + AYT Ham Puanı + Orta Öğretim Başarı Puanı(OBP) Eklenerek Ulaşılır.
KPSS Puan Hesaplama sistemi nasıl gerçekleşir? KPSS puan hesaplama sistemi her yıl farklılık gözetebilir. Sınavın zorluğuna göre standart sapma değişimleri sisteme göre üst seviyededir. Burada güncel bir hesaplama sistemi tercih edilmeli. Özel formüller ya da geçmiş yıllarda uygulanan belirli istatistik veriler ele alınır, güncele uyarlanır.
LGS puan hesaplama, Öğrencinin sınav puanına artı olarak, okul ortalaması ile gelen başarı eklenerek hesaplama yapılır. LGS puan hesaplama sisteminde her ders için yapılan doğru ya da yanlış sayılarının, net bir şekilde bilinmesi gerekir. Burada LGS sınavına giren adaylar her bir test için ham puan yani diğer bir ifadeyle puanlarına özel formüller kullanarak hesaplayabilir. LGS puan hesaplama için puanhesaplamalari.com sistemimiz bünyesinde siz de puanlarınızı hesaplayabilirsiniz. Burada her ders için ayrı kutucuklar bulunur. Kutucuklara doğru ya da yanlış sayılarını net bir şekilde girdiğiniz takdirde ortaya net yani diğer bir ifadeyle ham puan çıkar.
ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının kısaltmasıdır. Daha çok yüksek lisans başvuruları için gerektiği sanılmasına rağmen, doktora başvuruları için de girilmesi gereken bir testtir.
Sayısal ve sözel olmak üzere iki testten oluşan sınavda, her bölümde 50 olmak üzere toplam 100 soru bulunmaktadır.
ALES Puan Hesaplamada adayın netleri, özel formüller ve geçmiş yıllardaki istatistiksel veriler kullanılarak hesaplanmaktadır. Testlerde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
2017 yılında yapılan yeni bir değişiklikle sınav sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli hale getirilmiştir.
DGS PUAN HESAPLAMA: DGS sınav puanı hesaplanırken; hem sınavdan elde ettiğiniz başarı puanı, hem de ön lisans eğitiminizde elde etmiş olduğunuz akademik not ortalamanız baz alınmakta.
Almış olduğunuz sınav puanları belirli olan katsayılarla çarpılıyor ve ön lisans başarı puanlarınız da eklenerek DGS puanınız hesaplanmış oluyor.
İstediğiniz üniversite ve bölüm için ne kadar puan almanız gerektiği yine her yıl ÖSYM tarafından açıklanan bir puan cetveli ile sizlere sunuluyor. Üniversitenin başarısına göre her üniversite ve bölüm için farklı bir puanlama yapılıyor
ÖABT: Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Öğretmen kadrolarına atanmak için KPSS'ye başvuran adaylar, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.
Puanlar, her bir alandan yapılan netler kullanılarak hesaplanır. (4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi ile netler hesaplanır.)
Milli Savunma Üniversitesince 2. seçim aşamalarına çağrılacak askeri öğrenci adaylarını tespit etmek amacıyla, ÖSYM tarafından yapılacak sınav sonucunda alınacak puanlardır
En düşük 100, en yüksek ise 500 alınabilmektedir.
est bölümlerinin ağırlığı aşağıdaki biçimde olacaktır.
SA = Türkçe x 0,25 + Temel Matematik x 0,35 + Fen Bilimleri x 0,30 + Sosyal Bilimler x 0,10
EA = Türkçe x 0,35 + Temel Matematik x 0,35 + Fen Bilimleri x 0,10 + Sosyal Bilimler x 0,20
SÖ = Türkçe x 0,35 + Temel Matematik x 0,20 + Fen Bilimleri x 0,10 + Sosyal Bilimler x 0,35
GN = Türkçe x 0,33 + Temel Matematik x 0,33 + Fen Bilimleri x 0,17 + Sosyal Bilimler x 0,17
Adayların giriş başarı puanı hesaplaması için:
-KPSS puanı
-Fiziki yeterlilik dereceleri ve
-Sözlü mülakat notlarının
Belirli orandaki ortalamaları baz alınmaktadır.
Aşağıdaki araç sayesinde POMEM- PAEM- PMYO puan hesaplamasını yapabilirsiniz: